Back to top

Lithografie naar het verloren werk van Jan Van Eyck: Madonna met de Proost van Maelbeke, TABLEAU DE JEAN VAN EYCK, lithografie (prent) (19de eeuw)

Titel Lithografie naar het verloren werk van Jan Van Eyck: Madonna met de Proost van Maelbeke, TABLEAU DE JEAN VAN EYCK
Objectnaam lithografie (prent)
Objectnummer 0019.GRO0073.III
Vervaardiger Théodore Lamal (tekenaar), Edouard Daveluy (drukker)
Beschrijving Lithografie naar het verloren werk van Jan Van Eyck: Madonna met de Proost van Maelbeke in oude toestand, toen het hoofd van de stichter overschilderd was. Het originele schilderij, dat vermoedelijk in de 18de eeuw tijdens de Franse bezetting verloren ging, werd omstreeks 1445 door Jan van Eyck geschilderd in opdracht van Nicolaas van Maelbeke, proost van de Sint-Maartenskerk te Ieper. De Madonna staat in een kathedraal met een gewelfd plafond. Ze houdt het Christuskind in haar armen terwijl Nicolas Maelbeke voor haar knielt. Hij houdt een getijdenboek in zijn rechterhand en een scepter in zijn linkerhand. We kunnen het werk dateren tussen 1842 en 1854: Daveluy kreeg de titel 'Lithographie du Roi des Belges' in 1842 en in 1854 verkocht A. Bogaert het schilderij aan D. Van den Schrick, terwijl op de lithografie vermeld wordt dat het schilderij zich op dat moment bevindt bij A. Bogaert.
Type Objecten
Datering 1842 - 1854
Periode 19de eeuw
Afmetingen (geheel) hoogte 503 mm, (geheel) breedte 300 mm, (geheel) hoogte 555 mm, (geheel) breedte 300 mm, (geheel) hoogte 596 mm, (geheel) breedte 353 mm
Iconografie/ hoofdmotief religieuze voorstellingen
Copyright Lukas - Art in Flanders vzw (www.lukasweb.be) - Musea Brugge
Details Open beschrijving op
 
Collectie: Musea Brugge - Prentenkabinet

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.

We vragen je e-mailadres om je een antwoord te kunnen bezorgen.