Back to top

Trekring van verzilverd en verguld koper met ketting met namen van leden vn de rederijkerskamer van de Heilige Geest, trekring (16de eeuw)

Titel Trekring van verzilverd en verguld koper met ketting met namen van leden vn de rederijkerskamer van de Heilige Geest
Objectnaam trekring
Objectnummer X.O.0161
Vervaardiger Joannes Hermans (vervaardiger), Philippe Jr. Mys (vervaardiger)
Beschrijving De rederijkerscultuur ontstaat aan het begin van de 15de eeuw, vermoedelijk in (Frans-)Vlaanderen. De rederijkers schrijven gedichten en toneel en doen aan voordracht. In opdracht van het stadsbestuur werken zij mee aan stoeten, processies en blijde intredes. Zowel binnen hun vereniging als tussen kamers onderling zijn er wedstrijden voordracht en toneel. In Brugge worden in de 15de eeuw twee kamers opgericht. De oudste is de Rederijkerskamer van de Heilige Geest, opgericht in 1428. Rond 1789 houdt ze op te bestaan maar rond 1897 is ze opnieuw opgericht. Deze trekring is een van de weinige objecten in verband met de rederijkerscultuur in de collectie van Musea Brugge. De mogelijke maker is meester Joannes Hermans, meester vanaf 1726 en gestorven in 1745. De ring dient om een klokje te luiden, dat nu verdwenen is. Bovenaan de ring is een duif in een stralenkrans afgebeeld. Op de banderol staat de spreuk ‘Mijn werck is Hemelijk’, de kenspreuk van de kamer van de H. Geest. Op de achterzijde staat het wapenschild van de Brugse Academie. Dit mag niet verbazen. De rederijkers hebben hun lokaal in de Poortersloge, waar in de eerste helft van de 18de eeuw ook de Brugse Academie haar intrek neemt. Bij de trekring hoort een ketting van meer dan 5 meter lang, gevormd uit 149 schakels. Elke schakel bestaat uit twee naamplaatjes met telkens een naam en soms een datum. De oudste datum is 1629, de jongste 1830.
Type Objecten
Datering 1585 - 1585
Periode 16de eeuw
Afmetingen (geheel) hoogte 22 cm, diameter 13 cm, diepte 4 cm
Details Open beschrijving op
 
Collectie: Musea Brugge - Gruuthuse

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Soort
Voornaam en naam
Emailadres
Titel
Bericht
Beveiligingscode: