Back to top

Kacheltegel van majolica, met op de voorzijde de wapenschilden van de heren van der Aa - Gruuthuse en het wapenschild van Margaretha van Borsele, kacheltegel (15de eeuw)

Titel Kacheltegel van majolica, met op de voorzijde de wapenschilden van de heren van der Aa - Gruuthuse en het wapenschild van Margaretha van Borsele
Objectnaam kacheltegel
Objectnummer XXI.O.1172
Beschrijving Deze kacheltegel is een onderdeel van een kacheloven. Naast de verwarming met open haarden worden grote woonsten van de rijkere adel en burgerij door kachelovens verwarmd. Een kacheloven bestaat uit aan elkaar vastgeklonken tegels die samen een soort toren vormen in gietijzer of keramiek. De oven wordt via een verbinding vanuit een aanpalende ruimte warm gestookt. De kacheloven waarvan deze kacheltegel een onderdeel vormde, bestond hoofdzakelijk uit tegels in geel oxiderend gebakken aardewerk. De tegel is mooi versierd met een koperhoudend groen loodglazuur aan de buitenzijde. Deze tegel draagt het wapenschild van de eigenaar van de kacheloven. Het gaat om de toenmalige heer van het paleis van Gruuthuse, Lodewijk van Gruuthuse. Het wapenschild is te dateren na het huwelijk van Lodewijk met Margaretha van Borsele, omdat het hun gemeenschappelijk wapenschild betreft. De kacheloven is hoogstwaarschijnlijk in opdracht gemaakt tussen 1455 (het huwelijk met Margaretha) en 1472 (het jaar waarin de Oratorije van het Gruuthusepaleis is afgewerkt). De kacheltegel heeft een veel voorkomende vorm voor deze 15de eeuwse periode. Naast deze volledige tegel met wapenschild bevinden zich nog enkele fragmentarische tegels in de Gruuthusecollectie.
Type Objecten
Datering 1450 - 1499
Periode 15de eeuw
Afmetingen (geheel) hoogte 27.4 cm, (geheel) breedte 13 cm, (geheel) dikte 6.3 cm
Details Open beschrijving op
 
Collectie: Musea Brugge - Gruuthuse

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Soort
Voornaam en naam
Emailadres
Titel
Bericht
Beveiligingscode: