Back to top

Koffer van zwartgelakt hout (urushi) met inlegwerk van stofgoud en -zilver (maki-e) en parelmoer (raden en sloten en hengsel van koper, zgn. Nambankunst uit Japan, koffer (16de eeuw)

Titel Koffer van zwartgelakt hout (urushi) met inlegwerk van stofgoud en -zilver (maki-e) en parelmoer (raden en sloten en hengsel van koper, zgn. Nambankunst uit Japan
Objectnaam koffer
Objectnummer VIII.O.0279
Beschrijving Dit zwartgelakte koffertje met inlegwerk van parelmoer is afkomstig uit Japan. De kunst van het lakken, die van oudsher in China werd beoefend, bereikt in Japan een ongeëvenaarde virtuositeit. De glinstering dankt het lakwerk aan de techniek van het maki-e. Daarbij wordt stofgoud of ander edel metaal op het lakoppervlak gestrooid. Dit type lakwerk krijgt de naam ‘namban’. Met namban duiden Japanners buitenlanders aan die in Japan handeldrijven: eerst Portugezen en vanaf 1609 ook Nederlanders. De vorm en de voorstelling zijn gemaakt naar Europese voorbeelden. Zo suggereren de banden van parelmoer het ijzeren beslag op een houten Europese koffer. Typisch zijn de tekeningen van bloemen en planten in goud en felle kleuren, versierd met zilverpoeder, tin en parelmoer. Op dit koffertje staan ook allerlei dieren afgebeeld, die in Japan een symbolische betekenis hebben: herten, vogels, tijgers en runderen. De hoeken, de scharnieren en het slot zijn van koper.
Type Objecten
Datering 1586 (circa) - 1600 (circa)
Periode 16de eeuw
Afmetingen (geheel) hoogte 17 cm, (geheel) breedte 23.8 cm, (geheel) diepte 14 cm
Details Open beschrijving op
 
Collectie: Musea Brugge - Gruuthuse

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.

We vragen je e-mailadres om je een antwoord te kunnen bezorgen.