Back to top

Blokdruk van loodlegering, voor het drukken van het bedevaartvaantje voor de O.L.Vrouw kerk van Erembodegem, blokdruk, drukplaat, bedevaartvaantje (20ste eeuw)

Titel Blokdruk van loodlegering, voor het drukken van het bedevaartvaantje voor de O.L.Vrouw kerk van Erembodegem
Objectnaam blokdruk, drukplaat, bedevaartvaantje
Objectnummer BMV.03608
Beschrijving Plaat van lood met driehoekige vorm, bevestigd op een driehoekige houten drager (eik) met nagels. Op de plaat staat een kapel in Lodewijk XIV-stijl met boven het altaar een schilderij van O.L.Vrouw met kind. Drie bedevaarders zitten geknield op de vloer. Op de linker- en rechterwand van de kapel hangen er krukken. Rechts ziet met een kaarsenstandaard en een kader met ex-voto's met o.a. ogen, armen en benen. Links van de kerk zien we een landschap met enkele bomen en een groep pelgrims die zich naar de kapel begeven. De blokdruk geeft de voorstelling in spiegelbeeld en is een afgietsel in een loodlegering van een houtsnede. Het is een getrouwe kopie in lood met alle textuurkenmerken van de houtsnede. De naam van de houtgraveur en de drukker zijn onbekend. De oorspronkelijke houtsnede dateert omstreeks 1775, maar de drukblok valt te dateren rond 1930. Met de drukblok konden bedevaartvaantjes gedrukt worden voor de O.L.Vrouw kerk te Erembodegem. Een afbeelding en beschrijving van dit vaantje treft men aan in het werk van Renaat Van der Linden, Bedevaartvaantjes in Oost-Vlaanderen. Gent, 1958, p. 103-104)
Type Objecten
Datering 1930 (circa) - 1930 (circa)
Periode 20ste eeuw
Afmetingen (geheel) hoogte 19 cm, (geheel) breedte 32 cm, (geheel) diepte 2.4 cm, (plaat) diepte 0.4 cm, (houten drager) diepte 2 cm
Details Open beschrijving op
 
Collectie: Musea Brugge - Volkskunde

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.

We vragen je e-mailadres om je een antwoord te kunnen bezorgen.