Back to top

Visueel leermiddel van glas en metaal, de druk van vloeistoffen op de bodem van een vat, visueel leermiddel (19de eeuw, 20ste eeuw)

Titel Visueel leermiddel van glas en metaal, de druk van vloeistoffen op de bodem van een vat
Objectnaam visueel leermiddel
Objectnummer BMV.02020
Beschrijving Op een drievoetige metalen standaard met schroefdraad kunnen drie verschillende glazen buizen ingeschroefd worden. Er is een omgekeerde afgeknotte kegelvormige buis, een brede ronde buis en een smalle ronde buis. Alle drie de buizen eindigen onderaan op een cirkelvormige opening met dezelfde diameter en zeer afgeslepen boorden, waarop hetzelfde glazen afsluitschijfje past. Deze objecten worden gebruikt samen met de hydrostatische balans (BMV.02019): elke buis kan achtereenvolgens onder één van de schalen geplaatst worden. Onderaan de buis wordt het afsluitschijfje geplaatst, dat door een draadje dat door de buis gaat opgehouden wordt en aan het juk van de balans is vastgemaakt. Aan het andere uiteinde van het juk hangt een schaal waarin bv. 150 g gewicht wordt geplaatst. De bodem van de buis wordt bijgevolg opgehouden door de gewichten in de schaal aan de andere kant van de balans. Wanneer in de buis water wordt gegoten, blijft het schijfje tegen de boord van de buis tot op het moment dat de druk van het water de 150 g overschrijdt, waarop het schijfje zich van de bodem verwijdert en het water wegvloeit. Wanneer de proef wordt gedaan met achtereenvolgens alle drie de verschillende buizen, kan worden vastgesteld dat het water uit de bekers vloeit, telkens bij dezelfde hoogte van de waterspiegel (steeds met hetzelfde gewicht in de schaal). Men kan besluiten dat de druk op de bodem van een vat onafhankelijk is van de vorm van het vat en de hoeveelheid vloeistof die het bevat.
Type Objecten
Datering 1850 - 1975
Periode 19de eeuw, 20ste eeuw
Afmetingen (standaard) hoogte 28 cm, (standaard) diameter 12 cm, (trechtervormige buis) hoogte 20.5 cm, (trechtervormige buis) diameter 12.5 cm, (dikke buis) hoogte 23.5 cm, (dikke buis) diameter 5.3 cm, (dunne buis) hoogte 20.5 cm, (dunne buis) diameter 2 cm, (schijf) hoogte 2.5 cm, (schijf) diameter 5.5 cm
Copyright Lukas - Art in Flanders vzw (www.lukasweb.be) - Musea Brugge
Details Open beschrijving op
 
Collectie: Musea Brugge - Volkskunde - Stedelijke Nijverheidsschool

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.

We vragen je e-mailadres om je een antwoord te kunnen bezorgen.