Back to top

Communiediploma, herinnering aan de plechtige Heilige Communie van Marcel Dobbelaere op 22 maart 1931 te Petegem-Deinze, communieprent, communiediploma (20ste eeuw)

Titel Communiediploma, herinnering aan de plechtige Heilige Communie van Marcel Dobbelaere op 22 maart 1931 te Petegem-Deinze
Objectnaam communieprent, communiediploma
Objectnummer BMV.06751
Beschrijving Ingekaderd communiediploma van Marcel Dobbelaere, ter herinnering aan zijn plechtige Heilige Communie op 22 maart 1931, in de kerk van St Martinus te Petegem-Deinze. Centraal op de prent staat Jezus die de communie geeft aan een gelovige. Eronder staat het opschrift met herinnering aan de communicant. Op de prent werden extra papieren decoraties opgekleefd, zoals enkele heiligen, een engel, enkele vogels, Jezus en bloemen. De prent zit in een houten kader die volledig gedecoreerd is met fijn ajourwerk. Vanaf 1850 werden de traditionele ‘sanctjes’ stillaan vervangen door grotere wandprenten. Deze communiediploma’s werden vaak door de priesters geschonken, en dienden zowel als wandversiering als levenslange herinnering aan de goede voornemens die zij op de dag van hun communie maakten. De diploma’s bestonden meestal uit een religieuze prent, met nuttige info over de communicant zoals zijn naam, datum, parochiekerk en eventueel de naam van de priester.
Type Objecten
Datering 1931 (circa) - 1931 (circa)
Periode 20ste eeuw
Afmetingen (geheel) hoogte 49 cm, (geheel) breedte 36.8 cm, (geheel) diepte 1.3 cm
Details Open beschrijving op
 
Collectie: Musea Brugge - Volkskunde

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.

We vragen je e-mailadres om je een antwoord te kunnen bezorgen.