Back to top

Drie bedevaartvaantjes van papier, O.LV. der Vyf Fonteynen of Wondekens Jesus', Emblem - Ranst, bedevaartvaantje (20ste eeuw)

Titel Drie bedevaartvaantjes van papier, O.LV. der Vyf Fonteynen of Wondekens Jesus', Emblem - Ranst
Objectnaam bedevaartvaantje
Objectnummer BMV.04457
Vervaardiger Bernard Janssens (vervaardiger)
Beschrijving Bedevaartvaantje van papier en linnen, rechthoekige driehoek van links naar rechts. Eén zwartwit druk op linnen, een rode druk op papier en een zwartwit druk op papier die ingekleurd werd. Enkel de rode afdruk heeft tekst op de keerzijde (uitleg over de geschiedenis van de kapel en het O.L.Vrouw beeld). Op het vaantje staat linksboven de kerk waarop het jaartal 1719 staat. Van daaruit vertrekt een processiestoet. Vooraan loopt een kruisdrager, een vaandeldrager met de vlag van de St. Sebastiaansgilde, twee dragers met het beeld van St. Elooi op een baar, gevolgd door een man met een kaars, twee bloemenmeisjes en een monnik met een kruis, daarna draagt iemand de vlag van de vijf wonden van Jezus en komt het beeld van O.L.V. gedragen door vier meisjes in het wit ('maagden'). Tenslotte volgt er een priester met het H. Sacrament onder een hemel, gedragen door vier mannen. Rechts in de verte een zicht op een kerk, een zeilboot en een huifkar zonder paard, In de rechterbenedenhoek vooraan enkele toeschouwers en biddende mensen, en een hondenkar met twee kinderen erin (op de hondenkar staat de letter B). Onderaan het opschrift 'O.L. VROUW der VIJF FONTEYNEN ofte WONDEKENS JESUS vereerd in de Alliersche Kapel onder Emblehem – by LIER'.
Type Objecten
Datering 1935 (circa) - 1935 (circa)
Periode 20ste eeuw
Afmetingen (geheel) hoogte 32.5 cm, (geheel) breedte 50.2 cm, (vaantje 1) hoogte 22.3 cm, (vaantje 1) breedte 35.5 cm, (vaantje 2) hoogte 22 cm, (vaantje 2) breedte 41 cm, (vaantje 3) hoogte 23.6 cm, (vaantje 3) breedte 43.8 cm
Details Open beschrijving op
 
Collectie: Musea Brugge - Volkskunde

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.

We vragen je e-mailadres om je een antwoord te kunnen bezorgen.