Back to top

Blokdruk van loodlegering, voor het drukken van het bedevaartvaantje van H. Eligius of St. Elooi te Herdersem, blokdruk, drukplaat, bedevaartvaantje (20ste eeuw)

Titel Blokdruk van loodlegering, voor het drukken van het bedevaartvaantje van H. Eligius of St. Elooi te Herdersem
Objectnaam blokdruk, drukplaat, bedevaartvaantje
Objectnummer BMV.03609
Beschrijving Plaat van lood met driehoekige vorm, bevestigd op een driehoekige houten drager (eik) met nagels. Deze blokdruk wordt bewaard in een houten driehoekig kistje met deksel. Dit vaantje van de H. Eligius of St. Elooi vertoont een opvallende gelijkenis met een bedevaartvaantje uit de 18e eeuw (kopergravure) dat in Aalst verspreid werd ter ere van St. Elooi. Op de blok staat St. Elooi als bisschop, met stralenkrans rond het hoofd, met de staf in de rechter- en een gekroonde hamer in de linkerhand, op een verhevenheid in het veld. Voor hem staan drie pelgrims: een ruiter die een paard bij de teugels houdt, een vrouw die haar arm rond de hals van een koe legt en een geknielde man met een vastgebonden lam voor zich. Naast de koe staat nog een varken, als verwijzing naar de lokale verering van St-Antonius-abt. In de scherpe hoek onderaan is een primitieve kerk weergegeven. De blokdruk geeft de voorstelling in spiegelbeeld en is een afgietsel in een loodlegering van een houtsnede. Het is een getrouwe kopie in lood met alle textuurkenmerken van de houtsnede. De naam van de houtgraveur en de drukker zijn onbekend. De oorspronkelijke houtsnede dateert uit de 2e helft van de 18e eeuw, maar de drukblok valt te dateren rond 1900-1940; een periode waarin vaak 'loodcliché's gebruikt werden. Met de drukblok konden bedevaartvaantjes gedrukt worden voor St. Elooi te Herdersem.
Type Objecten
Datering 1930 (circa) - 1930 (circa)
Periode 20ste eeuw
Afmetingen (geheel) hoogte 24.3 cm, (geheel) breedte 33.7 cm, (geheel) diepte 4.4 cm, (plaat) hoogte 18.8 cm, (plaat) breedte 28.8 cm
Details Open beschrijving op
 
Collectie: Musea Brugge - Volkskunde

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.

We vragen je e-mailadres om je een antwoord te kunnen bezorgen.