Back to top

Afbeelding van de ellendige staat van de Nederlanden onder de wrede tirannie van de hertog van Alva, Afbeeldinghe van den ellendighen staet der Nederlanden, onder de tweede tijrannije van den Hertoghe van Alba., gravure (17de eeuw)

Titel Afbeelding van de ellendige staat van de Nederlanden onder de wrede tirannie van de hertog van Alva, Afbeeldinghe van den ellendighen staet der Nederlanden, onder de tweede tijrannije van den Hertoghe van Alba.
Objectnaam gravure
Objectnummer 2014.GRO0199.III
Vervaardiger Willem Jacobsz. Delff (prentmaker), Adriaen Pietersz. van de Venne (uitgever)
Beschrijving Links in de voorstelling zit Alva op zijn troon. Hij wordt gekroond door een duivel. Met zijn linkerhand houdt hij de ketens vast van geknevelde provinciemaagden, die geknield voor hem zitten. Granvelle blaast met een blaasbalg slechte invloed in zijn rechteroor. Rond het tafereel zijn historische figuren afgebeeld. Rechts in de voorstelling kijken de leden van Staten Generaal machteloos toe. Op de achtergrond is te zien hoe mensen worden gelinched, onthoofd en opgehangen onder het bewind van Alva. In de marge van de prent is een opschrift in het Nederlands te lezen. Rechts in de marge worden de afgebeelde figuren geduid. De prent is gemaakt door Willem Jacobsz. Delff en is uitgegeven door Jan Pietersz. van de Venne in Middelburg (Holl. V, Delff 97a).
Type Objecten
Datering 1622 - 1622 (c.)
Periode 17de eeuw
Afmetingen (geheel) hoogte 417 mm, (geheel) breedte 570 mm
Iconografie/ hoofdmotief historische gebeurtenissen, allegorie
Copyright Lukas - Art in Flanders vzw (www.lukasweb.be)
Details Open beschrijving op
 
Collectie: Musea Brugge - Prentenkabinet - Van Hoorebeke

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.

We vragen je e-mailadres om je een antwoord te kunnen bezorgen.