Back to top

Erekaart van het Sint-Jozefinstituut te Sint-Niklaas, Institution Saint-Joseph à Saint-Nicolas Carte d'honneur, lithografie (prent), chromolithografie (19de eeuw)

Titel Erekaart van het Sint-Jozefinstituut te Sint-Niklaas, Institution Saint-Joseph à Saint-Nicolas Carte d'honneur
Objectnaam lithografie (prent), chromolithografie
Objectnummer 0019.GRO0069.III
Vervaardiger Karel Van de Vyvere (lithograaf)
Beschrijving Erekaart voor goed gedrag uitgereikt door het Sint-Jozefinstituur te Sint-Niklaas. Na het katholieke congres van Mechelen in 1864 was er een heropleving van de religieuze grafische kunst. Met de oprichting in 1864 van de Heilige Beeldekensgilde (door o.m. kan. A. Duclos) drong de neogotiek definitief door in het Brugse drukwerk. De koploper in deze evolutie was de lithograaf Jakob Petyt (1822-1871). Sinds 1844 had hij zijn atelier in Brugge opgestart waar hij vanaf 1864 neogotisch drukwerk leverde. Na zijn dood, in 1871, nam zijn weduwe het bedrijf over. Vanaf 1875 kwam het bedrijf in handen van haar schoonzoon Karel Van de Vyvere-Petyt (1852 - 1922) tot 1914. Neogotische (bid)prentjes, diploma's en ander religieus drukwerk in kleurenlithografie vormden het handelsmerk van deze drukkerij. Van het drukwerk werd een exemplaar apart gehouden, dat vervolgens werd ingekleefd in een stalenboek met blauw papier. De reeks van meer dan tien albums geeft een uitgelezen inkijk op de productie van dit drukkershuis in de tweede helft van de 19de eeuw en op de commerciële actieradius in binnen- en buitenland en is te vinden in de bilbilotheek te Brugge: 'Album neogotisch drukwerk van Karel Vande Vyvere-Petyt' uitgegeven te Brugge, 1879-1914. Deze erekaart is terug te vinden in Album 3, p. 9.
Type Objecten
Datering 1875 (tussen) - 1914
Periode 19de eeuw
Afmetingen (geheel) hoogte 142 mm, (geheel) breedte 95 mm, (geheel) hoogte 149 mm, (geheel) breedte 95 mm, (geheel) hoogte 165 mm, (geheel) breedte 115 mm
Iconografie/ hoofdmotief religieuze voorstellingen
Copyright Lukas - Art in Flanders vzw (www.lukasweb.be) - Musea Brugge
Details Open beschrijving op
 
Collectie: Musea Brugge - Prentenkabinet

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.

We vragen je e-mailadres om je een antwoord te kunnen bezorgen.