Back to top

Gerechtigheidshoofd of -buste van Pieter van der Gote uit Dudzele, gemaakt na zijn verbanning uit Vlaanderen door de Vierschaar van het Brugse Vrije in 1464, gerechtigheidshoofd, buste, figuur (15de eeuw)

Titel Gerechtigheidshoofd of -buste van Pieter van der Gote uit Dudzele, gemaakt na zijn verbanning uit Vlaanderen door de Vierschaar van het Brugse Vrije in 1464
Objectnaam gerechtigheidshoofd, buste, figuur
Objectnummer X.O.0001
Vervaardiger Jan van der Toolne (edelsmid)
Beschrijving Deze kleine buste in gedreven zilver is de prijs die een zekere Pieter van der Gote uit Dudzele (nabij Brugge) moest betalen voor zijn misdaad. De buste heeft alle typische stijlkenmerken van een vijftiende-eeuws gerechtigheidshoofd, maar het bijzondere is wel dat dit het enige bekende exemplaar in zilver is. Welke misdaad Pieter van der Gote beging, weten we niet, maar zeker is dat hij door de vierschaar van het Brugse Vrije uit Vlaanderen werd verbannen. Als bijkomende boete moest Van der Gote, duidelijk geen onbemiddeld heerschap, deze buste in zilver laten maken. Naar analogie met soortgelijke straffen kan worden verondersteld dat Pieter de overheid ernstig had beledigd. De buste diende als voorbeeld voor de overige stedelingen. Het zilveren hoofd werd in de vijftiende eeuw in de vierschaar van het Brugse Vrije tentoongesteld. Aan de schilder Christiaen vanden Brande betaalde het Vrije geld voor een metalen hek dat rond het hoofd werd geplaatst. Edelsmid Jan van der Toolne, de maker van deze buste, voerde de opdracht naar zijn beste vermogen uit. De kop heeft uitgesproken gelaatstrekken, gestileerd haar met een accentuering van de golving van het kapsel, geprononceerde oogleden en een krachtige mond die karakter en berusting uitdrukt. Van dit statische borstbeeld gaat een zekere strengheid uit.
Type Objecten
Datering 1464 - 1464
Periode 15de eeuw
Afmetingen (geheel) hoogte 17 cm, (geheel) breedte 16 cm, (geheel) dikte 11.5 cm
Details Open beschrijving op
 
Collectie: Musea Brugge - Gruuthuse

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.

We vragen je e-mailadres om je een antwoord te kunnen bezorgen.