Back to top

Resultaten: 110

Aantal p.p.
Sorteren
 
 
We zien het weggezonken wrak van de Iphigenia, één van de Britse schepen die tot zinken werd gebracht om de havengeul te blokkeren. Deze actie maakte deel uit van een grootschalige onderneming om de Zeebrugse haven terug te winnen uit handen van de Duitse bezetter. We herinneren deze bewuste dag in april 1918 als St George's day.
Deze opname werd door de Duitse bezetter gemaakt en in opdracht in Brugge ontwikkeld en afgedrukt door fotograaf De Ghelder. Hij maakte er clandestien kopies van en verstopte deze in een doos in zijn tuin. Na de oorlog werden de foto's door De Ghelder verkocht. Het gaat om een 500-tal opnamen, o.a. van Brugge, Zeebrugge en de kust. Dit is nr. 28 in de reeks.
In de nacht van 22 op 23 april 1918 werd de claire-voie in de havendam vernield door een Britse onderzeeër. De aanval maakte deel uit van een grootschalige operatie om de Zeebrugse haven terug te winnen uit handen van de Duitse bezetter.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de Britse schepen Iphigenia, Intrepid en Thetis eigenhandig tot zinken gebracht om de havengeul te blokkeren. Deze actie maakte deel uit van een grootschalige onderneming om de Zeebrugse haven terug te winnen uit handen van de Duitse bezetter. We herinneren deze bewuste dag in april 1918 als St George's day.
In de Eerste Wereldoorlog werden de Britse schepen Iphigenia, Intrepid en Thetis eigenhandig tot zinken gebracht om de havengeul te blokkeren. Deze actie maakte deel uit van een grootschalige operatie om de Zeebrugse haven terug te winnen uit handen van de Duitse bezetter. We herinneren deze bewuste dag in april 1918 als St George's day.
In de Eerste Wereldoorlog werden de Britse schepen Iphigenia, Intrepid en Thetis eigenhandig tot zinken gebracht om de havengeul te blokkeren. Deze actie maakte deel uit van een grootschalige operatie om de Zeebrugse haven terug te winnen uit handen van de Duitse bezetter. We herinneren deze bewuste dag in april 1918 als St George's day.
Op deze opname zien we één van de Britse schepen die tot zinken werden gebracht om de havengeul te blokkeren. Deze actie maakte deel uit van een grootschalige operatie om de Zeebrugse haven terug te winnen uit handen van de Duitse bezetter. We herinneren deze bewuste dag in april 1918 als St George's day.
We zien het monument ter nagedachtenis aan de overleden bemanning van de onderzeeër C3. De onderzeeër was volgestouwd met explosieven en dreef zich een weg in de Zeebrugse havendam en sloeg daarin een bres van 150 voet. De tekst van het herdenkingsmonument luidt als volgt : 'Here under close fire from the parapet, the submarine C3, filled with high explosive, was driven into the pile work of the Mole and blew a complete breach 150 feet long.' Aan de rechterkant van de gedenksteen zijn de namen te lezen van de omgekomen bemanning. Onder hen een tweetal luitenanten, een stoker en nog enkele lieden van de bootbemanning. De onthulling van het monument vond plaats op 28 augustus 1927. Op 9 mei 2015 bericht de heer Marc Provoost uit Sint-Michiels ons het volgende : 'In de beeldbank zitten enkele foto’s van het monument dat de actie met duikboot C3 herdenkt, en van de inhuldiging daarvan op 27 augustus 1927. In de titel daarvan en ook in de tekst staat telkens dat het gaat om een monument dat de overleden bemanning herdenkt. Dat klopt niet, denk ik. De bemanning overleefde de actie. En op twee foto’s (ZB/FO/88 en 89) is volgens mij te zien hoe 4 leden van de bemanning gehuldigd worden (door Koning Albert I?). Van een vijfde hangt een portret aan de muur, die is wellicht reeds overleden.' Wij danken de heer Provoost voor de heel terechte correctie.