Back to top

Resultaten: 29

Aantal p.p.
Sorteren
 
 
Een voerman met brouwerskar, geladen met tonnen, rijdt de stad binnen via de Smedenpoort. Let ook even op de gaslantaarn. Bemerk ook het gevelopschrift 'café'. In dit gebouw was tot 1860 het octrooibureau ondergebracht want op de invoer van bepaalde koopwaren moest tol worden betaald.
Brugge, Centrum, Buiten de Smedenpoort
Deze opname werd door de Duitse bezetter gemaakt en in opdracht in Brugge ontwikkeld en afgedrukt door fotograaf De Ghelder. Hij maakte er clandestien kopies van en verstopte deze in een doos in zijn tuin. Na de oorlog werden de foto's door De Ghelder verkocht. Het gaat om een 500-tal opnamen, o.a. van Brugge, Zeebrugge en de kust. Dit is nr. 418 in de reeks.
Brugge, Sint-Pieters, Krommestraat
Op deze opname van Duitse origine zien we hoe Belgische arbeiders de door de Duitsers opgetrokken verdedigingswerken opruimen. Links achter zien we, wat wazig weliswaar, de Pannemolen langs de Dudzeelse Steenweg. Ook deze opname werd in opdracht van de Duitse bezetter in Brugge ontwikkeld en afgedrukt door fotograaf De Ghelder. Hij maakte clandestien kopies van en verstopte deze in een doos in zijn tuin. Na de oorlog werden de foto's door De Ghelder verkocht. Het aantal omvat een 500-tal opnamen, o.a. van Brugge, Zeebrugge en de kust. Dit is nr. 443 in de reeks, een variant van nr. 444.
We zien op deze opname van Alfons Watteyne sr. de schoringswerken van wat het Maria van Bourgondiëkanaal moet worden. Op de achtergrond zien we het kanaal Brugge-Oostende. Aan de overzijde van het kanaal situeert zich de Steenkaai. We bemerken er rechts het kasteel Coppieters-Stockhove, ook wel genoemd kasteel Ruddershove (of 'Ooievaarsnest'). Wat meer op de voorgrond en meer naar links op herkennen we de hoeve van het kasteel. Beide werden later gesloopt. Op 1 maart 2017 deelt de heer Raf Devriendt ons het volgende mee : 'De hoeve van het kasteel. Dit is volgens mij het neerhof terwijl het kasteel dat binnen de omwallingen gelegen is het opperhof is. De latere bijgebouwen die links voor en net buiten de omwalling staan, zijn van ca. 1911.' We danken de heer Devriendt voor zijn reactie.
Brugge, Christus-Koning, Houtkaai