Back to top

Resultaten: 76.964

Aantal p.p.
Sorteren
 
 
Jacobus (Koos) van der Kaay (Leiden, 20 december 1899 – Brugge, 3 maart 1976) was een Nederlands beeldhouwer die een groot deel van zijn werkzame leven in België heeft gewoond en gewerkt. Hij studeerde aan de academie in Haarlem en van 1921 tot 1924 in München privé bij Hans Schwegerle. Hij werkte daar bij de Haarlemse beeldhouwer Vreugde. Van der Kaay verlegde zijn activiteiten naar Vlaanderen : eerst in Kortrijk en vervolgens in Nieuwpoort, waar hij in 1954 de Kunstkring Wassend Getij oprichtte, De Haan en Knokke. In Knokke was hij galeriehouder. Rond 1972 kwam hij naar Brugge. Zijn sculpturen tonen uiteenlopende onderwerpen in wisselende materiaalkeuze maar vallen op door ranke vormgeving en een soms ver doorgedreven schematisering of vormvereenvoudiging gecombineerd met een intimistische en symbolische vormgevoeligheid. Alleen zijn beelden uit zijn Münchener periode vertonen een stoere hoekigheid. Werken van hem zijn o.m. : het bas-reliëf in zandsteen van Tijl Uilenspiegel in Damme, het Kristoffelbeeld (4,5 m hoog) in ijzerklinker aan de toren van de Sint-Kristoffelkerk te Assebroek, 32 poppen voor het Brugse poppentheater Den Uyl (thans in het Museum voor Volkskunde, Brugge). (Bron : Wikipedia)
Hij was leerling van de Rhetorica, schooljaar 1903-1904 van het Sint-Lodewijkscollege. Bemerk de kleding van de leerling.
Enkele arbeiderswoningen op de hoek van de Oude Gentweg en de Gentpoortvest moesten in 1970 plaats ruimen voor de bouw van een reeks studentenflats. Het studiogebouw werd ontworpen door architect Eugene Van Assche.
Brugge, Centrum, Gentpoortvest
Hij was leerling van de Rhetorica, schooljaar 1905-1906 van het Sint-Lodewijkscollege. Bemerk de kleding van de leerling.
Als commandant van de oorlogsbodem Vindictive kwam Alfred Edmund Godsal op 10 mei 1918, op 33-jarige leeftijd, op onfortuinlijke wijze om bij de raid op de haven van Oostende.